KALAU SUKA..

Thursday, February 16, 2012

jom main teka teki nak??

salam..saje nak rehat kan minda/ tajam kan minda  hari nie...jom main teka teki nak?? 
soalannye mudah sahaja tapi saya ambil masa yang lama untuk fikirkan jawapannya....LoL..


1- given 3 liter bucket,5 liter bucket and a lot of water. how can u measure exactly 4 liter?
(no rulers or any measurement material given..)
sumbangan incik gugell..


2-  U have 8 balls.one is defective n less weigh than others..
A balance is given.
how can u find which one is defective. 
only 2 trials allowed.
Sumbangan encik gugel..dan blog asalnya

sapa2 yang ada jawapan boleh larh share..
dalam bahasa melayu pon tak pe.
next post nanti insyaAllah,.
i will give the answer okeh....hehe
selamat berjaya..
selamat perah otak :D

14 5 insan yang sudi meluahkan perasaan:

kipas koyak said...

4times 5 liter bucket=20liter
minus
3 times 4 liter bucket=12liter
left 8 liter divide equally...hehe

teringat exam PTS(penilaian tahap satu) dulu.patut diadakan kembali....

nur chahaya abadiey said...

Kipas koyak :insyaAllah jwpnnye akn diberi kemudian..thankz for da answer.. :)

~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~ said...

adei...dila bab teka teki lemah skit...so,nk th jwpnnye jer...next post ye...hihi

Подтверждаю (fadzli) said...

as salam..
ok, pakcik dah ada jawapannya?
tapi nanti oran g tiru macam mana?

6__9

haha :p

tunggu jawapan nur ;)
suka main teka2 ni~

ok, pakcik bagi satu je ya?
yang alst sekali tu.

macam mana nak tau yang mana defective?
lambung dari udara setiap satunya pada ketinggian yang sama. yang kurang berat, akan jatuh lambat sebab rintangan angin tinggi waktu menolak /menyokong masa bola tu jatuh. macam bulu burung.ringan.
jadi, yang lambat sampai kat dasar tu, tu la defect :p

Подтверждаю (fadzli) said...

panjangnya. macam mana nak ringkaskan. huhu..ada banyak cara kan..yang pakcik fikir, psala kapal terbang je. haha

Fendy said...

jawapannya: Tunggu selepas ini...wakakak

nur chahaya abadiey said...

@dila n fendy : hehe..insyaAllah..akn dipost jwpnnye..

@pakcik : wah..bgus jwpn pkcik..tp jwpn nur laen skit..btol2.byk jwpnnya..hehe

Shera said...

firsttime singgh sni n follow... salam kenal :)

midonz said...

adoi...
serius kepala tgh serabut ni...

nur chahaya Abadiey said...

shera : thankz.. :) salam kenal kmbli..

midonz : main teka teki ni boleh tmbh kan serabut kepala tue...hehe..

sherotpetot said...

yang first tu dah penah dengar.. yang second xtahu... fenin

nur chahaya Abadiey said...

sherotpetot :
hehe..ni common pye teka teki je.. :)

Nurul Aisyah said...

alamak!! susahnya...
soalan yg first tu kan...sy pernah main satu game uh....sama jer...kena buat satu bekas lagi tinggal 4 liter...tp st x tau lah...game tu x penah menang...hoho..malas dah nak fikir.. :P

no2 pun x tau..heheh sori2 i'm not a detective...

nur chahaya Abadiey said...

hehe..its okeh aishah..sje je..nk uji minda.. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

lain2 untuk dibaca :

..