KALAU SUKA..

Tuesday, December 6, 2011

khas untuk adik2 yang baru habis SPM :)

salam..

tadi masa nur dengar radio..nur terdengar ada adik2 yang sedang menduduki peperiksaan SPM..mungkin dah berlalu beberapa hari kot..maybe dah nak habis pon kan....nur pon kurang pasti.....teringat pulak kenangan masa ambil SPM dulu...ade yang manis..dan ada yang tersangatlah pahit...Dulu ingat bila dah lepas SPM saya dah BEBAS... Maklumlah belajar kan SANGAT-SANGAT membosankan.( bagi diri saya).tapi rupa2nya masa belajar di Universiti lagilah mencabar..masa 24 jam yang ada  macam sangat2 lah tak cukup...siang pegi kelas dari pagi sampai petang..kadang2 sampai malam pon ada,,,kene cari waktu mana nak study untuk final..test..kuiz.. ..nak buat asiggnment lagi ..nak prepare untuk present lah..aduiii...terseksa.....

oleh itu..adik2...harus bersedia menghadapi dunia yang lebih mencabar selepas SPM..Jangan ingat lepas SPM anda benar2 BEBAS...mungkin untuk waktu yang singkat YA..tetapi untuk masa hadapan yang lebih cerah..jawapannya TIDAK..sila jangan pertikaikan dengan teori bahawa  'orang yang tidak ada SPM pon boleh berjaya' okeh... jika sikap anda seperti mereka..silakan!!!. BUT if u think that u are not,,,please.....change ur mind...world nowadays...u are not only need good attitude but u are REQUIRE to have  KNOWLEDGE....Selepas SPM ada beberapa pilihan bagi adik2 untuk meneruskan cita2.. buatlah pilihan terbaik..dari sekarang dah boleh kaji jalan mana yang bakal dipilih..ingat..pilihan hari ini menentukan hidup anda di masa depan...

lagi satu..SPM mungkin satu titik permulaan bagi  anda di masa depan..tetapi harus diingat..gagal dalam SPM bukan bermakna gagal dalam hidup.. asalkan kita terus berusaha INSYAALLAH..kita akan berjaya.. berubah untuk kebaikan hari ini..esok..dan masa depan..

teringat kata2 lecturer nur sem lepas :
-EVERYTHING  CHANGE EXCEPT CHANGES-

2 5 insan yang sudi meluahkan perasaan:

Selendang Merah said...

betul tu..spm bukan pengakhiran untuk kita tamat belajar, tapi menjadi titik pemulaan untuk kita langkah ke alam yg lebih mencabar..

nur chahaya abadiey said...

yup..as long as kita jgn cept putus asa..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

lain2 untuk dibaca :

..