KALAU SUKA..

Wednesday, March 21, 2012

siapa kita untuk menilai??

salam..

Mudah nya menghukum seseorang melalui pandangan mata kasar kita. Tetapi sedarkah kita bahawa tak semua yang kita nampak itu adalah sesuatu yang benar dan harus dipercayai. Dan tak perlulah kita menghukum seseorang atau membuat penilaian tentang dirinya jika kita tidak benar-benar mengenalinya.. 
Apa yang penting, cuba perbaiki diri kita dahulu sebelum kita menghakimi orang lain diatas ketidakpuasan hati kita..

 
Tak perlu membuka keburukan orang lain sedangkan diri sendiri  banyak kelemahan.. 
wallahualam.. 

11 5 insan yang sudi meluahkan perasaan:

si robot comel said...

sebab tu org selalu kata dont just a book by its cover, :)
dan ya,lihat diri dulu seblum nak ngata pada org lain.

nur chahaya abadiey said...

yer..btoll tue..tp kesian dkt kaver..xpasal2 kene..hehe

~ KaiSara AiMan PunYe BloG ~ said...

setuju!pernh kena kot kt fb..geram2..huhu

L said...

cerita benda yg betul seseoarng itu jika memalukan dia, ia dikira mengumpat..=)

jom tmbah ilmu.=)
http://lolz-l.blogspot.com/2012/03/turunnya-nabi-isa.html

miss daya said...

betul.. cermin diri sendiri sblum kite nak judge org kan.. selalu fikir smua org ada weakness masing2.. so dont judge coz kita pun ada weakness.. nobody perfect :)

d_LA said...

kan..main ckp je, pdhal xtaw cite sbnr..mmg x patutlah kan..selidik dlu, tnya tuan bdn apa cite sbnr dlu kan..

Wallahua'lam said...

as salam..
sebab tu jangan cepat berburuk sangka. apa2 pun, seluruh hidup kita hanya pinjaman. kena bayar baik2

^__^


maaf lama tak masuk. pakcik tak dapat buka blog. cuma dapat buka dashboard je

:(

alhamdulillah.. online kat cafe

:p

noraauliyya said...

tgk diri sendiri dulu kan.

Reena said...

Orang memang selalu salah sangka, mungkin persepsi tu muncul dari hati yg negatif. Think positif insya-Allah semuanya OK :)

Miss Nadya said...

betul tu..:)

midonz said...

sikap manusia yang patut di kikis

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

lain2 untuk dibaca :

..